Digitális Közösség Program – eszköz a cél megvalósításához

Három év időtartamra egy operációs rendszerrel és irodai alkalmazásokkal ellátott laptopot kapnak használatba azok, akik sikeresen vesznek részt a Digitális Közösség Program Miskolc város önkormányzata által meghirdetett pályázatán. A támogatandó célcsoportok tagjai közül közel húszezren juthatnak hozzá egy korszerű informatikai eszközhöz – ezáltal lehetőséget kapva arra, hogy teljes jogú tagjai legyenek napjaink digitális társadalmának.

Miközben a szélessávú internet, a mobil-applikáció, az internetbank kifejezések köznyelvi szókészletünk részévé váltak, amikor egyre többen valljuk be az adónkat az interneten, foglalunk időpontot a hivatali ügyintézéshez, és mind több szolgáltató küldi ügyfeleinek az informatikai sztrádán elektronikus számláját – szembe kell néznünk a valósággal: vannak, akik helyzetüknél, körülményeiknél fogva nem képesek élni ezekkel a lehetőségekkel.

Ezen próbál segíteni Miskolcon és környékén a Digitális Közösség Program, aminek legfőbb célja, hogy a Miskolci járáshoz tartozó településeken javuljon az informatikai írástudás általános színvonala – nem utolsósorban azáltal, hogy több mint 17 ezer laptopot juttat el azokhoz, akik saját erejükből nem képesek megszerezni azt az eszközt, amivel maguk is csatlakozhatnak a digitális társadalom közösségéhez.

Miskolc városa a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézettel és az Észak-magyarországi Informatikai Klaszterrel együttműködve indította el a programot, amitől egyebek között

  • az általános és középiskolások informatikai kompetenciájának erősödését;
  • a fiatalok továbbtanulási, majd munkavállalási esélyeinek növekedését;
  • a nagycsaládban élők, az aktív időskorúak, a fogyatékkal élők életminőségének;
  • vagy éppen a 45 év felettiek munkaerőpiaci esélyeinek javulását várják.

Egy olyan pályázati rendszer elindításával, amelynek keretében a kiemelt célcsoportok tagjai nemcsak hozzájuthatnak az informatikai eszközökhöz, de segítséget kapnak a szükséges ismeretek megszerzésében, és folyamatos támogatásra számíthatnak a számítógépek mindennapi használata során is.

A program részeként

  • a kedvezményezettek képzési programokon vesznek részt, hogy a lehető legjobban kihasználhassák a digitális világ lehetőségeit;
  • optikaihálózat-fejlesztés valósul meg Miskolcon a leggyorsabb internetelérést biztosítva a Polgármesteri Hivatal, a városi gazdasági szervezetek, oktatási, kulturális, szociális-egészségügyi intézmények számára;
  • fejlődik a digitális ügyintézés köre és minősége;
  • internet alapú fejlesztések jönnek létre (közterületi hibabejelentő, programkereső, önkéntesség adatbázis stb.);
  • úgynevezett digitális terek jönnek létre a város több területén.

A pályázaton elnyerhető támogatás:

A nyertes pályázók egy laptopot kapnak használatba. A térítésmentes használat vonatkozik a laptopokra telepített operációs rendszerre és irodai programcsomagra, valamint a projekt keretében létrehozott alkalmazásokra is. A nyertes pályázó nem szerez tulajdonjogot, nem jogosult a laptop tulajdonjogát átruházni, biztosítékul vagy zálogba adni. Gondoskodnia kell az eszköz biztonságos megőrzéséről.